Acupunctuur, hoe werkt dat?

Balans herstellen

Door het zetten van naalden kunnen blokkades worden opgelost en energiestromen van organen en meridianen worden beïnvloed. Waar teveel energie is wordt energie afgevoerd en waar te weinig energie is wordt energie toegevoegd.
Zo wordt bij elke patiënt op maat gewerkt aan het herstellen van de balans. Dit heeft invloed op de orgaansystemen in het lichaam en op de geest.

Meer lezen over acupunctuur...

Uitgangspunt is energie

Uitgangspunt is dat alles energie is, en energie is trilling. Afhankelijk van de trillingsfrequentie manifesteert energie zich als materie of in een onzichtbare vorm:

 • Energie in de vorm van materie kun je vastpakken en verandert niet snel van vorm
 • Energie met een hogere frequentie kun je niet meer vastpakken maar wel waarnemen met je zintuigen (bijv. geluid of wind)
 • Nog ijler energie kun je ervaren maar je kunt het er niet meer over hebben.

Op het moment dat de naald (materie) in het lichaam (materie) wordt gezet wordt de hele bandbreedte aan frequenties aangesproken dus op het niveau van

 • het lichaam
 • de zintuiglijke waarneming
 • de gedachten
 • de emoties

Dus niet alleen het lichaam wordt beïnvloed maar ook de emoties en de geest.

Meridianen

De acupunctuur maakt gebruik van meridianen. Veel mensen weten dat er 12 meridianen zijn die gerelateerd zijn aan diverse organen zoals bijv. de hartmeridiaan of de maagmeridiaan. Maar er zijn er nog veel meer, in het totaal zijn er wel 56 meridianen die niet alleen aan de buitenkant lopen maar ook inwendig. Daarnaast zijn er vele kruispunten van meridianen. Ze staan op vele manieren met elkaar in verbinding.
Meridianen zijn dus de energiebanen die verbonden zijn met de organen.
Zij zorgen ervoor dat alle organen en weefsels gevoed worden
Energie is niet echter altijd alleen lichamelijk. Dus zorgt elk orgaan en elke meridiaan ervoor dat ook de andere energieën zoals mentale energie en emotionele energie gevoed worden. Hiermee heeft de acupunctuur in z’n totaliteit effect. Dit is belangrijk want iets dat zich op lichamelijk niveau afspeelt speelt zich ook vaak af op de andere niveaus.

Hoe kies ik de meridiaanpunten

Elke meridiaan heeft een aantal punten, variërend van 9 (hartmeridiaan) tot 67 (blaasmeridiaan). Elk punt doet iets specifieks in je energiehuishouding bijv.:

 • brengt energie naar boven
 • brengt energie naar beneden
 • verbindt twee organen
 • verdrijft een ziekmakende factor
 • verdrijft hitte of kou

Met prikken zet ik een stroompje in de meridiaan in beweging op een manier waarvan ik denk dat de verstoring in de meridiaan ongedaan wordt gemaakt
En de verstoring heb ik eerder heb vastgesteld door uitvragen, kijken, pols- en tongdiagnose.

In balans

In de pols kun je na het prikken voelen of de balans hersteld is. Daarna neemt het lichaam de balans over. Het kost een lichaam namelijk meer moeite om uit balans te zijn dan in balans. Vergelijk het maar eens met “lopen met één been op de stoep en één been op de straat”. Dat is niet lang vol te houden. Een lichaam loopt veel liever in balans met twee voeten op de stoep.
Wanneer het lichaam de balans heeft teruggevonden kan de behandeling stoppen.

Wat voor behandelingsmethoden zijn er?

Maak een afspraak