Veel gestelde vragen

Maak een afspraak
 

Doen acupunctuur naalden zeer?
De naalden die gebruikt worden zijn veel dunner dan de naalden die men gebruikt bij het afnemen van bloed. Daarom zal men er in het algemeen niet veel van merken. Sommige punten waar niet veel vlees zit kunnen wel gevoelig zijn. Dit betreft dan alleen het moment van inprikken. Als het na het inbrengen zeer blijft doen moet u dit even zeggen. Wanneer u het heel erg spannend vindt kunt u dit even melden. Dan zal ik haardunne naaldjes gebruiken om u op uw gemak te stellen. .
.

Wat kan ik verwachten bij een eerste acupunctuur consult?
Een eerste consult duurt anderhalf uur. Ik zal u uitgebreid bevragen over uw klacht. De symptomen die ik van u hoor zijn als de takken van een boom. Omdat ik samen met u een totaalplaatje wil maken m.b.t. uw klacht zal ik ook nog aanvullende informatie vragen die mij informatie zal geven over de wortels, de bron van uw klacht. Verder zal ik uw tong bekijken en uw pols voelen. Zij geven mij informatie over de balans in de orgaansystemen van uw lichaam. Daarnaast wil ik graag meer weten over uw medische geschiedenis en, indien hier sprake van is, welke medicijnen u gebruikt. Aan de hand van de informatie die u mij geeft ga ik u vervolgens behandelen. De vervolg consulten duren één tot anderhalf uur. .
.

Wat is van belang bij een acupunctuur consult?
-Wilt u op de dag van het consult geen tongschraper gebruiken en niet kort van te voren koffie drinken (dit vertroebelt de informatie die ik uit de tong kan lezen). -Wanneer u een loszittende broek draagt hoeft u meestal geen broek uit te trekken tijdens de behandeling. -Het is goed om ruim vóór de behandeling iets te eten zodat u tijdens de behandeling geen hongergevoel krijgt. Een voelbaar volle maag is niet aan te raden. -Graag ontvang ik van u bij het eerste consult een lijstje met medicijnen die u momenteel gebruikt, operaties die u hebt ondergaan en wanneer, en uw Burger Service Nummer. Op deze manier heb ik meer tijd voor het gesprek. .
.

Hoeveel acupunctuur behandelingen zijn er nodig om mijn klacht te genezen?
Het is mijn doel om u beter te maken. Niet een beetje beter, maar werkelijke vooruitgang ten aanzien van de gezondheid. Acute condities veranderen doorgaans snel. Chronische condities hebben langer tijd nodig. Toch is het mijn doel om na een aantal behandelingen een merkbare verbetering te bereiken. Bij een eerste positieve ervaring is het vervolgens aan u om te bepalen hoe u verder wilt gaan. .
.

Kunnen kinderen ook worden behandeld met acupunctuur?
Kinderen kunnen gemakkelijk ziek worden. Voorbeelden zijn: problemen met de spijsvertering, problemen met de luchtwegen, infectieziekten, hyperactiviteit, slaapproblemen, eczeem, oorontsteking, verkoudheden en bedplassen. Acupunctuur kan dan uitkomst bieden. Met de juiste bijsturing van de energie zijn ze vaak weer snel beter. Dit komt doordat kinderen meestal nog veel energie hebben die alleen maar ondersteund hoeft te worden. Eenmaal in balans, doen de gezonde krachten weer hun werk. Bij de behandeling van kinderen maak ik gebruik van een Japanse vorm van acupunctuur die absoluut pijnloos is en helemaal op kinderen is afgestemd. Er komen geen naalden aan te pas. Er wordt gewerkt met speciale Shonishin instrumentjes. Daarmee worden de meridianen en huidzones gestimuleerd met een soort van massage. Om de acupunctuurpunten te behandelen wordt een stomp stokje gebruikt die tegen de huid wordt aangezet, en waarmee dus niet wordt geprikt. Dit is bij elkaar een zeer milde behandeling, die de meeste kinderen erg prettig vinden om te ondergaan. Shonishin kan al worden gebruikt bij jonge babies. .
.

Ik ben zwanger, is acupunctuur dan wel geschikt voor mij?
Acupunctuur kan heel goed werken bij klachten tijdens de zwangerschap. Ook klachten m.b.t. kinderwens en klachten ná de bevalling kunnen behandeld worden. Zie ook zwangerschapsklachten en gynaecologie. Ik weet welke punten wel of niet behandeld mogen worden. .
.

Ik gebruik medicijnen, moet ik vanaf het moment dat ik acupunctuur behandelingen onderga stoppen?
Nee, u moet uw medicijnen in ieder geval in eerste instantie blijven gebruiken. Naarmate uw klacht verbetert, kan in overleg met de arts die u de medicijnen voorschrijft, gekeken worden of het gebruik ervan geminderd, of zelfs gestopt kan worden. .
.

Moet ik mijn huisarts ervan op de hoogte stellen dat ik acupunctuur behandelingen onderga?
U kunt aan uw huisarts laten weten dat u acupunctuur ondergaat, het is echter geen verplichting.